martes, 27 de septiembre de 2011

CONNEXIÓ: BOTIGUES-MUSEU A SALÀS DE PALLARS

Aquest mes us volem recomenar les Botigues museu de Salàs del Pallars:
El passat diumenge 25 d´octubre MATERIA bcn va assistir a una visita guiada per conèixer les Botigues-museu de Salàs i l´experiència va ser molt, molt recomenable!
Ens va rebre el Ramón al Centre d´Interpretació de l´Antic Comerç (CIAC) i des d´allà vam sortir pel carrer de les Eres on vam recordar la gran fira de bestiar de peu rodó que es realitzava a Salàs i que era un referent a nivell estatal, com a conseqüència d' aquest èxit firal entre 1930-1940 a Salàs van arribar a haver 46 eres dedicades a hostatjar comerciants de la Fira de bestiar. Aquí teniu l´abeurador que dóna mostra de la quantitat de bestiar que es podia trobar en aquesta fira:
Abeurador de Salàs
Creuant l´antiga muralla vam arribar a la Plaça del Mercat on el Ramón ens va obrir les portes de diferents càpsules del temps; una farmàcia, un estanc i una barberia. Són realment càpsules del temps, com podeu veure en algunes d´aquestes fotos ja que permeten trasladar-nos a inicis del segle XX amb objectes i medicaments, amb tabac i papers de fumar i amb les primeres "gilletes", entre moooltres altres coses! El Ramón ens va anar explicant curiositats i anècdotes sorprenents i divertides.
Farmàcia
Barberia 





Col·lecció Anís
Després vam caminar una miqueta per trobar la botiga d´"Ultramarinos & Coloniales", un vestigi històric que ha sobreviscut al pas del temps d´una forma extraordinària i que ens va permetre traslladar de la memòria a la realitat productes i marques que han acompanyat generacions i vides.  Just al davant un bar-café ens esperava per posar la guinda al pastel, de sobte havíem entrat en aquells bars de tertúlies, de partida i copeta, l´únic que hi faltava era l´olor de tabac però gairebé sentíem les converses d´anys enrere.

Ultramarinos

Després de realitzar aquesta visita només ens queda felicitar al Ramón per les seves explicacions, a l´Ajuntament de Salàs de Pallars per la seva iniciativa i al Francesc Farràs per haver mantingut i obert la seva col·lecció particular.



El projecte Boer té com a finalitat recuperar el patrimoni arquitectònic tradicional però no només l'ha recuperat sino que a més, ens l´ha fet arribar.
Aplaudim aquesta iniciativa que permet recuperar la memòria històrica, el patrimoni quotidià i històric i, sobretot,  permet unir diferents generacions en una visita sorprenent per tothom; avis, mares, pares, joves i nens poden participar d´aquesta experiència que ens fa reflexionar sobre els canvis radicals que s´han viscut al llarg del segle XX, us imagineu com seran les botigues-museu del segle XXI? 
No us ho perdeu! Consulteu horaris de les visites guiades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario